duminică, 19 octombrie 2014

Cel mai bun aliment

Am văzut multe editoriale, articole, având ca subiect alimentul "cutare", care are niște proprietăți speciale pentru sănătate, e bun pentru slăbit etc. Din păcate, chiar și când personajele principale sunt fructele, avem tendința de a subdimensiona volumul necesar zilnic pentru a profita de efectele într-adevăr senzaționale ale acestor minuni ale naturii.

De ce zic minuni ? Sunt cele mai hrănitoare alimente. Au pachetul perfect de vitamine, minerale, fibre, doza potrivită de proteine (da, chiar și fructele au proteine) și grăsimi. Și cel mai important lucru, zaharuri, sursa optima de energie, fără de care omenirea este nevoita sa dea iama la tonomatul de cafea. Din ce alta parte putem gusta un dulce aromat provenit direct din brațele naturii. Nimic artificial, nimic procesat. 

Cu toții știm că fructele sunt sănătoase și încercam să includem în dieta noastră câteva porții, ca gustare. Mult prea puțin. Problema este ca noi avem în tradiție gustul de dulce rezervat pentru desert. Nimic mai greșit. Copiii au tendințe bune când vor să mănânce dulcele înainte de masă însa problema este la părinti care au crescut îndoctrinați cu "mâncarea la început" și pe urmă "desertul". Avem codat în ADN ca atunci când gustam ceva dulce, creierul înțelege ca are o sursa buna de energie și dă liber la mâncat pe saturate. Natura a fost deșteaptă și a pus toți nutrienții necesari nouă în fructe. Este logic să ne urmăm instinctul și plăcerea de dulce.

Și anume, o masă întreaga numai fructe. Micul dejun este ideal pentru un astfel de test. Putem încerca și prânzul. Asta înseamnă suficiente calorii pentru a se numi o masa. Circa 1000. De exemplu: 10-12 banane coapte, 1.5 kg struguri, 2 kg portocale, etc. Fructul favorit trebuie să fie musai copt, doar așa se va digera ușor și va furniza gradul maxim de nutrienți. Digestie ușoară înseamnă consum mic de energie, un stomac plin de fructe eliberându-se în 15-30 minute, față de o masă copioasă clasică românească (proteine și grăsimi în cantitate prea mare) după care zacem cu burta grea de la 2 la 4 ore pe puțin. 

La început, stomacul nu va fi foarte încăpător fiind obișnuit cu mâncare concentrată în calorii, însă cu timpul se va adapta. Când nu mai încape, ne oprim și reluam masa în 10-15 minute. Fructele proaspete sunt bogate în apa și fibre și au conținut mic caloric comparativ cu același volum de alimente provenite din animale. Suplimentar, nu au efecte adverse. Pot fi consumate fără grijă până ne săturăm. S-ar putea să și slăbim.

Dacă reușim o săptămâna să încorporăm fructele ca fel principal, pe lângă faptul de a le avea ca gustări, vom vedea o mare diferență în felul cum ne simțim comparativ cu o masa conținând carne, oua sau lactate. De ce sa păstrăm desertul la finalul mesei, când putem profita de fructe în volum ad libitum.

Revin la capcana întinsă nouă de către părinti. Au avut grija sa ne dea cu prima ocazie prăjituri sau bombonele. Acestea au densitate mare de zaharuri și supradozează receptorii de dopamina. Devenim de mici dependenți de dulciuri inventate. Și cum majoritatea fructelor din piață nu sunt cu adevărat coapte, nu prea avem șansa în copilărie să învățam ce înseamnă cu adevărat un fruct cu conținut optim de zahăr. Asa ca cedam ispitei dulciurilor în ambalaje frumos colorate și cu gust pervertit de grăsime animală și cacao. Sănătatea noastră merită însă efortul de a găsi fructul perfect, cu gust matur, care satisface. 

Nu mâncați fructe semi coapte, veți avea dureri de stomac. Fructele deshidratate (curmale, smochine, prune, stafide) sunt preferabile unor prune sau piersici acre. Compoturile și sucurile pasteurizate sunt chiar acceptabile. Dacă v-ați saturat de dulce, exista oricând cartoful, rădăcinoasele, orezul, leguminoasele, pe care le putem găti după placul nostru pentru a ne completa hrana zilnică.

Un lucru este important. Pentru a avea dispoziție de a trăi viața la maxim, de a munci cu chef, de a învăța cu spor, de a-ți crește copiii cu interes, de a face mișcare, trebuie sa ne alimentăm cu carbohidrați, în special zaharuri simple din fructe. Sunt combustibilul cel mai eficient, ne satisfac la sigur mărind nivelul de serotonină și consumat în stare naturala, în mod sigur nu îngrașă.

Apropo, așa arata niște banane coapte. Dacă nu au astfel de pete pe ele, le mâncăm degeaba.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu