duminică, 19 aprilie 2015

De ce avem imunitatea scazuta ?

Nu știu dacă ați observat dar iarna care a trecut a adus mari bătăi de cap stării de bine a populației. Noi variante de virus gripal plus forme de răceală care nu vroiau sa ne lase nici după 2 săptămâni. Acum toate s-au liniștit. Dar întrebarea rămâne. De ce suntem atât de afectați de asa ceva ? Am devenit dependenți de vaccinuri ?

Sau poate răspunsul este în interiorul nostru. Și anume amorțeala sistemului imunitar la care se adaugă piedicile date de alimentația proasta. Amorțeala data de cârjele numite antibiotice, de care ne sprijinim pentru cele mai banale infecții. Medicația iresponsabila dăunează de fiecare data. Am devenit atât de comozi încât nu mai suportam o biata durere de gat, cedam ispitei care apare la televizor în pauza publicitara și dam fuga la farmacii.

Să vă spun acum ce ar trebui să facem. Avem deja informațiile și dacă nu știați aflați acum. Fructele și legumele sunt medicamentul naturii. Și în forma originala, nu neapărat în ceaiul pe care îl beți când vă doare ceva. De ce apelăm la acest lucru universal valabil doar în momente critice ? Poate ca ar fi cazul sa extindem aceste metode în viața de zi cu zi. Un hamburger sau o friptura pot suna apetisant. Dar de ce sa ne săpăm singuri groapa ? Mai degrabă ne antrenam sistemul imunitar cu mâncare corespunzătoare.

Ce înseamna corespunzătoare ?

- Săracă în grăsimi. Grăsimile sunt esențiale (omega-3, convertita apoi de organism în EPA și DHA) dar cantitățile cu care suntem noi obișnuiți sunt grosolan de exagerate. Ne-am obișnuit să călim totul în ulei, să facem dressing pentru salate cu mult ulei, sa folosim grăsimi în prăjituri, etc. Totul în scop gustativ. Dar ce folos dacă asta ne afectează în primul rand oxigenarea celulelor, depozitele subcutanate, îngreunează digestia și starea de bine a ficatului și pancreasului. O masa cu prea multe grăsimi are următorul efect. Pana și un portal european dedicat alimentelor spune asta în paragraful 3  aici (sa aveți grija la invitația la peste ca sursa de omega-3 - este supraapreciat). Doza zilnica de grăsimi sănătoase ( direct din semințe și nuci, nimic procesat) este de aproximativ 30 grame la un aport de 2500 calorii.

- Bogata în carbohidrați. Glucidele sunt motorul vieții. Fără ele nu avem energie să mișcăm un pai. Darămite să aruncam armata de leucocite pe virușii invadatori. Cine spune sa va limitați glucidele este prost informat sau încearcă să vă păcălească. Ele sunt esențiale pentru sportivi după cum concluzionează acest studiu. În nici un caz nu îngrașă - grăsimea alături de carbohidrați în aceeași masă fac asta.

Glucidele sunt atractive pentru noi și asta este de bine. De-a lungul evoluției creierul a învățat să asocieze gustul de dulce cu energie. Reprezentată sub forma clasică - fructele. Acestea vin la pachet cu vitaminele și mineralele necesare. Cu cât fructul unui anumit soi este mai dulce cu atât este mai bogat în substanțe nutritive deoarece înseamna că planta a avut un sol fertil de unde să își procure  propriile nutrimente în cantități optime.

Concluzia :
Renunțați cât puteți de mult la grăsimi și mâncați cat mai multe fructe ( mic dejun și/sau prânz integral din fructe)

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu