luni, 22 iunie 2015

Andrei Laslau sau cum sa prostim poporul cu televizorul


Apetisant ? Poate doar cu niște carbohidrați. Care om întreg la cap ar manca unt simplu ? E grețos.
Dacă nu poți sa îl mănânci simplu cum poți sa ai pretenția ca e sănătos ? Orice aliment natural sau inventat am lua exemplu, dacă de unul singur nu poți sa îl inghiți înseamnă ca nu are ce cauta în interiorul nostru.

Am aflat recent de sus-numitul individ nimerind peste un articol care se vroia a fi cu sfaturi pentru sanatate. Sunt atât de revoltat de ideile lui încât am simțit nevoia să îmi exprim parerea aici. Dieta făcută "celebră" de Laslău este ketogenică. Adică un Atkins modificat, zice el. Pe scurt, ouăle, carnea de orice fel, lactatele, sunt perfect sănătoase, câtă vreme limităm carbohidrații la o lingură pe zi. Desigur că sună dezechilibrat așa că busuiocul este dres cu nuci, semințe, salate de legume și niște fructe de padure.

Oamenii se bucură nespus când aud lucruri bune despre obiceiurile lor proaste ("sfântul" grătar) și ajung să fie convinși de niște poze înainte/după cu oameni cărora nu le poți verifica bilanțul caloric, ca sa confirmi că nu se înfometează.
 
Partea proastă în acest peisaj este că majoritatea caloriilor provin din grăsimi și proteine de origine animală, care vin cu o cohortă de toxine, colesterol, și elemente pro-cancerigene. Dar ce mai contează, cata vreme burtica a dispărut. Mai vedem peste câțiva ani cum stau cu sănătatea persoanele care urmează un astfel de regim. Presupusele avantaje ale consumului ridicat de grăsimi pot fi obținute mai ușor prin renunțarea la produse animale. Chiar și ketogenica vegană e mai sănătoasă decât alternativa (sugestie pentru tratamentul epilepsiei).

În primul rand ketoza nu este recomandată unor categorii importante de persoane. Gravidele și copiii ar avea multe probleme într-o astfel de stare fiziologică nenaturală. De ce să recomanzi o dietă doar pentru o nișă a populației ? Cumva pentru că este o gogoriță ? Colac peste pupăză, Laslău are reclamă la micșorare de stomac direct pe prima pagina a site-ului personal. Încă o dată, se mizează pe oameni disperați și fără judecată.

Exemplul cel mai elocvent sunt propriile lui postări pe Facebook unde recunoaște că are pofte de carbohidrați. Orice dietă care creează pofte are mari șanse sa eșueze în viitor. Prin ketoză, care este starea fiziologica de lipsire a organismului de carbohidrați (înfometarea creierului) nu prea avem sorți de izbândă. Corpii cetonici care sunt combustibilul în această stare nu pot fi folosiți drept energie tocmai de celulele ficatului, celule care produc acei corpi cetonici. Observați ironia, pentru a supraviețui în ketoza ai nevoie de niște carbohidrați, dar nu prea multi ca iți afectează slăbitul. Uite așa trebuie avut mare grijă la deserturi, să nu strice balansul glicogenului în organism.

Întrebarea este de ce sa înotăm împotriva curentului ? Dacă organismul cere dulce, tu de ce să îi dai porc fript cu alune de pădure ? În ignoranta lui penibilă, Laslău pretinde ca vinovații îngrășării populației sunt carbohidrații. Pe cine vrea el sa prostească ? Pe băieții de la coltul străzii care sparg semințe poate. Nici măcar pe sine nu se poate da ca exemplu pentru ca este supraponderal oricât s-ar chinui el cu poze prezentabile. Cam atât pot cumpăra banii pe internet.

Să revenim la realitate oameni buni. Creșterea raportului (carne+grăsimi)/carbohidrați duce la îngrășare. O dietă vegană responsabilă este cea mai buna soluție pentru îmbunătățirea stării de bine a psihicului și fizicului. Vrei să ai energie să trăiești viața din plin ? Servește din plin glucide în forma naturală. Sunt sursa ideală de energie pentru efort fizic și intelectual. Spor la mâncat inteligent.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu