marți, 21 aprilie 2015

Cum sa slabesti repede si sanatos ?


Toată lumea își pune această problemă. Răspunsul este: "Nu există așa ceva". Contradicția ar trebui sa fie evidentă. Nu există pierdere mare în greutate fără sa apară probleme de sănătate și dezechilibre hormonale și metabolice. Multi care au încercat scurtătura și-au dat seama că în final au revenit de unde au plecat sau au pus ceva în plus.

Organismul are nevoie de combustibil pentru a funcționa. Odată ce ai limitat doza zilnică de calorii creierul primește o alertă. Nu s-a livrat cantitatea cu care era obișnuit. Dacă perioada în care suntem la dietă drastică ține suficient de mult se cumulează datoriile și atunci când declari sfârșit înfometării, metabolismul supra-compensează și retine tot ce ingerăm pentru alte zile negre. Deci varianta asta pică.

Atunci nu mai limităm caloriile dar limităm carbohidrații că ei sunt vinovații care îngrașă. Fals.
Carbohidrații împreuna cu grăsimile îngrașă. Organismul digeră în primul rand glucoza și o stochează în mușchi și ficat și apoi procesează grăsimile. Cum necesarul de lipide este infim, tot ce trece de 10 grame la o masă se virează direct în "bagajul" subcutanat.

Creierul monitorizează mult mai eficient cantitatea de glucide conținută de o masă. Zaharurile simple declanșează primele senzația de sațietate. Amidonul din cartofi, orez, fasole și cereale "calcă" pe senzorii volumetrici ai stomacului ajutați de fibrele cu care vin la pachet. Nu ai cum sa te îngrași doar mâncând carbohidrați în stare naturală.

Dacă ne gândim în câți ani a crescut "burtica" este de bun simt să presupunem că va dura ceva până slăbim la nivelul dorit. Cine promite rezultate în câteva săptămâni sau 2-3 luni pariază pe naivitate.

În funcție de gradul de daune suferite de metabolism de-a lungul tentativelor noastre de diete, ar putea dura chiar câțiva ani până ne revenim. Condițiile ar fi:

- Nu limitați caloriile, aveți nevoie de energie pentru sănătate mentală, corporală etc.
- Mare grijă la grăsimi. Fac mai mult rău decât bine.
- Nu exagerați cu proteinele. Studiu.
- Cât mai multe fructe și legume. Sunt combinația ideală de energie, vitamine, minerale și apa.
- Apă, nu uitați să rămâneți hidratați.
- Somn suficient (8-9 ore cel puțin) și devreme. Nu stați mai mult de ora 22. Oricum la televizor sunt prostii și prea mult timp pierdut pe Facebook nu ajuta cu nimic. Somnul de calitate contează prea mult ca să fie neglijat, el ajutând la refacerea echilibrului hormonal și automat la slăbit. Un alt studiu aici și aici.
- Efort fizic la intensitate mică-medie. Pulsul trebuie să se încadreze la 120-140 bătăi/minut timp de minim 30 minute de câteva ori pe săptămâna. Pas cu pas, o sa aveți asa multă energie încât sa fiți capabili sa terminați antrenamente de 1-2 sau mai multe ore. Acolo se pierde din grăsimea nedorită.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu